söndag 26 september 2010

Nya Socialdemokraterna?

Förändringen av socialdemokraterna är efter andra valförlusten på raken nödvändig. Ibland handlar det om att hitta nya lösningar för en ny tid, men ibland är det tillbaka till rötterna som krävs.

Nu ger jag plats för GÄSTBLOGGARE i denna förändringsdiskussion. Först ut är Mathias Karlsson. Han kommer att blogga kring olika teman om socialdemokratins förnyelse. I det första blogginlägget sticker han ut hakan kring RUT-avdraget.

RUT-avdraget
Vi socialdemokrater måste också förnya vår syn på RUT-avdraget (hushållsnära tjänster). Det var ett stort strategiskt misstag att gå ut och kräva ett avskaffande av RUT. Vi fokuserade på att skattereduktionen i första hand gick till rika. Men problemet var att de rika redan innan RUT infördes i stor utsträckning använde svart städhjälp m.m. RUT-avdraget kostar inte statskassan något eller mycket lite p.g.a. fler vita jobb och dessutom får de som jobbar inom denna sektorn i de flesta fall bättre arbetsvillkor och med rätt till sjukpenning, a-kassa och pension. Varför ska kvinnodominerade yrken inom RUT inte ge skattereduktion medan de mansdominerade byggjobben ska ge ROT-avdrag?

Varje gästbloggare är ansvarig för sina blogginlägg. Kommentera gärna!

2 kommentarer:

Anton Holmgren sa...

Jag håller inte riktigt med dig om RUT-avdraget. Jag tycker det är stor skillnad på RUT och ROT. ROT är ett hjälpmedel för att överbrygga lågkonjunkturer medan RUT bara är en skattereduktion.

Problemet, som jag ser det, är att med RUT stimulerar man bara en liten del av marknaden.

ROT stimulerar en större del av marknaden genom att man renoverar eller bygger om och då ofta ska ha nya tillbehör vilka man inhandlar från en annan arbetssektor.

Jag tror det är effektivare att sänka allmänna skatter såsom tjänstemomsen, vilket Mona öppnade för under sin utfrågning i svt.

Mathias Karlsson sa...

Tack för dina synpunkter Anton. Syftet med ROT och RUT är densamma. Att göra svarta jobb vita. Det är en mycket viktig fråga för oss socialdemokrater. Utan skatteintäkter ingen välfärd! Och jag känner stor oro för framtiden.

Det gångna valet visar att viljan att betala skatt för att andra behöver sjukvård eller a-kassa vacklar!

När det gäller begränsat eller inte, så visar Skatteverkets statistik att cirka 1/3 av alla köpare av RUT och ROT använde hushållsnära tjänster. Totalt över 200 000 köpare.

Jag anser fortfarande att det är märkligt att städning, tvätt m.m. inte är lika mycket värt i ett socialdemokratiskt Sverige som byggjobbarens arbete...