lördag 19 mars 2011

skadeskjuten


Ibland är livet inte lika självklart. Det behöver inte vara några stora livsavgörande händelser. Nä, ibland räcker det med att byta miljö. Att komma in i en ny kultur och inte förstå spelreglerna. Det kan ta tid att hitta sig själv i det nya.

Har haft förmånen att vara i väg två dagar genom mitt arbete och
bl a lyssnat och diskuterat mellanmänskliga relationer. Föreläsaren har utgått från Jesper Juuls grundvärden; likvärdighet, integritet, autencitet och ansvar.

Om vi utgår från dessa fyra grundvärden i alla relationer både i familjen, familjer emellan, på arbetsplatsen och i samhället, så skulle vi ha ett behagligare samhälle. Om varje länk i samhället, varje individ, är stark i sig själv, så blir hela samhället starkare. Då får vi ett samhälle med bättre självkänsla och bättre självförtroende.

Människor med god självkänsla och gott självförtroende har inte behov av att armbåga sig fram, utan sträcker självklart fram ett paraply över dem som inte står i solsken.

Mina tankar går direkt till socialdemokraternas partiprogram: Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål. Men likväl som det behövs mer än orden i ett policydokument, så behövs det något mer än orden i ett partiprogram. DET GÄLLER ATT VI LEVER SOM VI FÖRESPRÅKAR.

Det är klart att jag liksom alla människor har grundläggande värderingar. Det en akademisk utbildning kan ge mig utöver mitt ursprung och mina livserfarenheter är att se saker och ting ur fler än ett perspektiv. Framförallt att skilja på vad som är profession och vad som är politik.

DET blev mycket klart och tydligt för mig när vi under de två dagarna i Södertälje kom in på det PERSONLIGA ANSVARET.

Inga kommentarer: