lördag 16 april 2011

nystart.nu



Tänkte ta upp en tråd jag hittade i Högbergs tankar om ordets makt. Det Håkan Juholt gör är att beskriva socialdemokratins grundläggande värderingar. Det som också finns tydligt i Håkans linjetal är att politiken är inte till för kommunalråden och landstingspolitiker. Politik är något som berör varje människa dagligen. Det kanske finns dom som har tappat färdriktningen och varför de är politiker. Det är lätt att det blir klyftor mellan de som livnär sig på politiken och de som har det som ett fritidsintresse. När du kan ägna hela din tid till politiken har du med ens tillgång till mer information och kunskap i de politiska frågorna. Det gäller dels att vi påminner våra företrädare om deras roll, men också att de delar med sig av sin information och kunskap.

Kriskommissionen betonade vikten av utbildning för medlemmarna. Hela rapporten bygger på partiets trovärdighet och att trovärdighet skapas genom relationer. En socialdemokratisk politiker kan ju aldrig bli trovärdig om den inte har socialdemokratins grundläggande värderingar i botten av sitt arbete. Politik består både av värderingar och av en rad verktyg. Hur blir det om du bara har verktygslådan, utan att ha värderingarna? Du kan ju vara en otroligt duktig skribent och talare, men det kommer troligen att lysa igenom att dina tankar inte bottnar i de socialdemokratiska grundläggande värderingarna. Jag tror att en orsak till klyftan mellan underklass och överklass i partiet kan vara just detta. Socialdemokraterna har behövt bra företrädare som är duktiga debattörer, skribenter, snabba på att läsa in sig på olika ämnen och som gör sig i TV:n och går hem hos gemene man. Social kompetens. MEN social kompetens utan att bottna i social demokrati - vad blir det för trovärdighet. Du kämpar för förbättringar för människor du aldrig träffar, aldrig har kontakt med i ditt vardagliga liv. Du lever i en helt annan verklighet.

Det är dags att skola våra medlemmar och att inse alla människors lika värde. Vi kan inte fortsätta ytterligare en mandatperiod med företrädare som inte lever i verkligheten.

"Socialdemokratin söker inte makten för maktens egen skull. Vi söker makten för att förändra samhället. Vår övertygelse är att människor gemensamt kan bygga ett samhälle för morgondagen som är bättre än det vi har idag."
Omstart för socialdemokratin. Socialdemokraternas kriskommission.