fredag 8 april 2011

Vad är kunskap?


Ibland kan jag bli förundrad över att vi människor över huvud taget kan kommunicera med varandra. Vi kommer från olika bakgrunder med olika referensramar.

Jag fick ett dokument i min hand, där det står att de beslut vi fattar ska vara byggda på kunskap. Åsikter som framförs ska vara kunskapsbaserade. Argumentationen ska bygga på kunskap.


Men så lätt då. Vem har den rätta definitionen av vad kunskap är?

Först när kunskap blir en del av mig själv kommer andra människor att uppleva det som genuin kunskap. Det här gäller i alla sammanhang. Och det är ingen "engångsgrej", utan en ständigt pågående process.

Demokratins överlägsenhet, brukar det sägas, är att vara ett styrelsesystem som ständigt kan reformera och förnya sig själv. Demokratin blir aldrig färdigbyggd, utan varje samhälle och varje generation måste ta ställning till hur folkstyrelsen ska vara organiserad.
Citat Olof Petersson DN Debatt 2 juni 2002

Ett samhälle eller en grupp bygger på att det finns tillit till varandra. Trygghet för att våga ta klivet ut i det okända. Tillit bygger på att man vågar möta andra människor. I en grupp kan det handla om att kunna få prata, vädra sina åsikter, som kanske inte alltid är faktabaserade, utan att riskera att bli "bannad". Det är inte alla som är så ödmjuka och säger när de har blivit utskällda: "Du, nästa gång kan du fråga vad jag menade istället för att skälla på mig." En del blir kanske arga och en del tystnar och vill inte prata mera efter att ha blivit "bannade". Uppgivenhet och att inte vilja tillhöra gruppen är reaktioner som kan bli en följd av bristande respekt för varandra.

Det finns ingen genväg. För att en grupp ska bli framgångsrik måste den gilla att vara tillsammans. Det måste vara tydliga strukturer och tydlig färdväg. Alla är viktiga i gruppen. En grupp som har roligt tillsammans och som respekterar varandra blir en öppen grupp, som flera vill tillhöra. Och det gäller att ställa frågan. Det finns allt för många som inte ännu har fått frågan: Vill DU vara med?


Martin Buber, filosof: JAG <--------> DU
För att ett jämlikt möte ska kunna ske måste det finnas två individer av lika värde, två åtskilda subjekt. Buber har ett dialogiskt perspektiv: att bjuda in den andre såsom han/hon är och själv vara villig till dialog och närvaro.
Ur en föreläsning Relation och Skam 2010 av Jojo Tuulikki Oinonen

Inga kommentarer: