lördag 21 maj 2011

Delaktighet och inflytande i Oskarshamns församling


Måndagen den 16 maj var med på kyrkofullmäktige i Oskarshamns församling. Kyrkofullmäktige är enligt kyrkoordningen församlingens högst beslutande organ. I Oskarshamn sammanträder kyrkofullmäktige 2 gånger per år. Det säger sig självt att som folkvald kyrkopolitiker har du inte så stor insyn i det som händer i kyrkopolitiken. Besluten fattas i respektive nämnder, kyrkoråd och arbetsutskott/personalutskott. Socialdemokraterna är sedan 2009 tillbaka i kyrkopolitiken med 6 av 25 ledamöter i kyrkofullmäktige.


Inom Oskarshamns församling, liksom i många andra församlingar, görs så otroligt mycket bra verksamhet för barn, unga, familjer, vuxna och äldre. Oskarshamns församling bedriver t ex Sjukhuskyrkan med personal på plats på sjukhuset vissa tider. För många människor är kyrkan viktig genom hela livet. För andra människor är kyrkan viktig vid speciella tillfällen.


Delaktighet och inflytande

Ett av de viktigaste folkhälsopolitiska målen i Sverige är "Delaktighet och inflytande i samhället". Det gäller även den idella sektorn. Delaktighet är en av de mest grundläggande förutsättningar för folkhälsan. Brist på inflytande och möjligheter att påverka den egna livssituationen har ett starkt samband med hälsa. I ett demokratiskt samhälle tillerkänns alla människor lika värde med jämlika möjligheter att vara delaktiga och ha inflytande. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.


Ungdomarnas skrivelse

En av punkterna på måndagens kyrkofullmäktige var en skrivelse från en ny församlingsmedlem. I skrivelsen tar församlingsmedlemmen dels upp frågan om fd kyrkoherden och omständigheterna kring kyrkorådets agerande i samband med att han slutade. Den andra delen i skrivelsen handlar om det engagemang bland både unga och övriga som detta har skapat. Detta engagemang resulterade bl a i en namninsamling som på relativt kort tid samlade 253 namnunderskrifter för att behålla kyrkoherden.


Senaste kyrkovalet röstade ungefär 500 församlingsmedlemmar. Om man ställer detta i relation till 253 namnunderskrifter och engagemanget i olika protestmöten från framförallt ungdomarna, så menar jag att vi måste ta detta engagemang på allvar och föra en dialog med ungdomarna. Det går inte bara att försöka nonchalera denna skrivelse. Varje människa som vill föra ett samtal med de folkvalda politikerna oavsett i vilken form ska givetvis få göra detta. Det är vår grundläggande demokratisyn. Det är det fundament som vårt samhälle bygger på. Att föra det demokratiska samtalet.


Nystart

Det finns många andra dimensioner i det här; en personalgrupp som behöver återhämtning och en NYSTART (se tidigare anteckning NYSTART för Oskarshamns församling), oklarheter kring fd kyrkoherdens uppsägning och kyrkorådets hanterande av den frågan och om utköp av tidigare kyrkoherdar.


För mig som socialdemokrat är det viktigt att lyssna till församlingsborna och framförallt de unga. Det är dom som är framtiden. Det är dom vi ska vägleda och inge hopp i. Vad ska ungdomar få för bild av vuxenvärlden och framtiden, om vi förnekar dom möjligheten att deltaga i det demokratiska samtalet.


Som kyrkopolitiker har vi ansvar både för personalen och för verksamheten. Personalens välbefinnande är en förutsättning för en bra verksamhet, speciellt i en verksamhet som så starkt bygger på relationer, förtroende/tillit, autencitet.


Ungdomarnas engagemang

Jag har fått frågan hur kyrkofullmäktiges beslut ska tolkas. En skrivelse har kommit in och den ska beredas. Skrivelsen är ställd till kyrkofullmäktige, men ska beredas av kyrkorådet. Det är det kyrkofullmäktiges beslut handlar om.

Jag har full förståelse för att ungdomar och även andra engagerar sig och t o m samlar in namn för att få behålla fd kyrkoherden. De har ju inte den information som kyrkorådet säger sig ha, men som de har belagt sig med sekretess. Detta engagemang kan man tolka på olika sätt. Det kan vara ett sätt att sörja. Ge uttryck för frustration, ilska, maktlöshet. Det här är inget otrevligt sätt att agera på. Det är en demokratisk rättighet. Och det ska behandlas med respekt. Varje människas åsikt ska behandlas med respekt. Varje människa har en röst. Vi socialdemokrater bör aldrig hamna i den situationen att vi tillmäter vissa människor mer värde än andra. Allas människors lika värde bör förbli vår grundläggande ideologi.


Det som visade sig vid senaste kyrkofullmäktige var att ledamöterna i kyrkofullmäktige inte har samma information som kyrkorådets ledamöter. Det ledande partiet Alternativet var splittrat i frågan. Jag skulle önska att kyrkorådets ordförande Rose-Marie Probelius-Seger lyssnar på kyrkofullmäktige och sina egna partikamrater, däribland kyrkofullmäktiges ordförande Christer Brorsson.


Jag lovar att kämpa för

  • att alla ska få uttrycka sin åsikt om Oskarshamns församling!
  • att lyssna och samtala med ungdomarna för att höra hur de vill utveckla verksamheten.
  • att ungdomarnas skrivelse verkligen tas på allvar och behandlas med respekt av kyrkofullmäktige.

Inga kommentarer: