lördag 14 maj 2011

Unga whistleblowers


Tidningsrubrikerna har lagt sig. Kyrkorådet har ännu en gång misslyckats med att behålla en kyrkoherde. Det visar att de konservativa kyrkopolitikerna inte klarar av att leda Oskarshamns församling. Det måste till en NYSTART.

I kväll den 16 maj är det kyrkofullmäktige i Oskarshamns församling. Ungdomar har engagerat sig i frågan och ordnat med namninsamling, för att visa sitt stöd för fd kyrkoherden. Nu finns det en skrivelse till kyrkofullmäktige med ett ifrågasättande av kyrkorådets agerande i denna fråga.

Jag tycker att det är helt underbart att ungdomar har engagerat sig så starkt att de ordnar namninsamling. Vilken kraft! Vilket mod!

Det är kanske så att de inte har hela bilden klart för sig - men vem har det? Och spelar det egentligen någon roll? Någon eller något har engagerat dom så till den grad att de ordnar med en namninsamling, för att få behålla en kyrkoherde.

Strategin från kyrkorådet och kyrkofullmäktiges presidium är att låta skrivelsen "läggas till handlingarna". Till saken hör att kyrkofullmäktige inte har fått någon som helst information annat än via media i denna fråga. Ur en demokratisk synvinkel är det helt oacceptabelt att dom folkvalda politikerna inte får någon som helst information, när ledningen av Oskarshamns församling än en gång havererar.

Helt klart ska dessa ungdomar behandlas med mer respekt än att "läggas till handlingarna". Dom har gjort vad många vuxna inte vågar - visat sina känslor av ilska, frustration, besvikelse - och dessutom använt sin känslor för att agera.

Ungdomarna är vad vi kallar WHITLEBLOWERS:
är ett ursprungligen engelskt begrepp för en person som påkallar, oftast genom massmedia, uppmärksamhet om korruption eller andra oegentligheter, och som i vissa fall löper risk att drabbas av negativa konsekvenser för detta. Straff kan vara att åtalas för förtal eller - om beskyllningen är riktad mot den egna arbetsgivaren - att bli avskedad eller omplacerad.
Whistleblowers är sällan populära. Dom finns för att tala om något viktigt för oss andra, men är inte riktigt accepterade. Kommer någon någonsin att få veta vad som fick kyrkorådet att agera?

Min personliga uppfattning är att spekulationerna har skadat alla inblandade mer än om parterna hade gått ut i ett gemensamt pressmeddelande. Det finns bara förlorare i detta.

-"Ah, det blåser över", låter det från initierade. Ja, det är klart att det "blåser över" i massmedia, men skadorna består. Det hade inte behövt gå så här långt om det hade funnits kraftfulla kyrkopolitiker. Det är så typiskt för Oskarshamns församlings konservativa politiker att sopa problemen under mattan istället för att ta ansvar för sina beslut.

Vi ska inte sopa problemen under mattan! Nu behöver byken tvättas och det genom att genomföra en rejäl granskning. Nu måste det vara slut med ständiga kyrkoherdebyten. Nu behövs en stabil herde för folket.

Un vicario del pueblo
- no más cambios por el vicario

Inga kommentarer: