fredag 9 juli 2010

Bra dag igår.
















Bra dag igår. Tre små ord, men så viktiga. -Bra dag igår.- En vän till mig beskrev sin dag på det sättet. Första semesterdagen och hela familjen var på en gemensam aktivitet. Det inspirerade mig. Var är det som är viktigast? Vi behöver alla känna att vi hör hemma någonstans, att vi finns i en gemenskap. Familjen är en grundsten i vårt samhälle. Fungerar inte familjen, ja, då fungerar inte livet. Vi behöver en trygg hamn att utgå ifrån. Och det är familjen. Sedan kan familjen se ut på många olika sätt.

Igår skrev jag om dom fattigaste barnfamiljerna, som inte har ekonomi att göra någon semesterresa med sina barn. För att barnen ska känna sig trygga och må bra är det viktigt att dom vuxna i familjen mår bra. Trivs med sig själva och trivs tillsammans. Föräldrar som samarbetar förmedlar trygghet till sina barn.

Det är här det kommer in...Bra dag igår. Semester. Många gånger går livet i en rasande fart. Det är inte ovanligt att man som par inte ser varandra riktigt ordentligt förrän på semestern. Vardagen är full av just vardag. Arbete, fritidsaktiviteter, handla, städa, tvätta, diska, hämta, lämna, lappa, laga, renovera, tapetsera osv. Det är lätt hänt att man springer förbi varandra, istället för att springa eller gå tillsammans.

Förhoppningsvis blir semestern den där tiden när vi kan se varandra igen. Vara tillsammans. Bara vara. Ge varandra av vår tid. För det är ju det det handlar om. Att vara i nuet tillsammans. Småbarnsföräldertiden är en speciell tid. Det är ofta andra behov än ens egna som prioriterar sig själv. Det gäller att vara vaksam och att hitta varandra som vuxna i den perioden - inte bara leva småbarnsförälderliv.

Min föreställning om att leva i en situation med stark press, ekonomiskt beroende av bidrag och/eller arbetslöshet/långtidssjukskrivning är att det är nedbrytande att aldrig se en förbättring av sin situation. I en sådan situation kunna få göra en gemensam resa med familjen kan vara det lyft man behöver för att orka vidare.

Annars tror inte jag att det behöver vara så stora och långa resor som är det viktigaste för barnen, utan det är att få vara tillsammans. Upptäcka tillsammans. Uppleva tillsammans. Vara tillsammans.

När vi bodde i Knartorp, en liten by utanför Oskarshamn, gjorde barnen och jag en dag en oerhört spännande resa. Barnen återkommer ofta till den här utflykten. I deras värld var det spännande och fantastiskt. Vad var det för resa? Jo, vi packade fikakorgen och begav oss längs grusvägen in i skogen. När vi var fikasugna så gick vi ut på en åker och där bakom en stor, stor höbal dukade vi upp vår fika. När man kommer nära en höbal och är liten, så är höbalen väldigt stor. Det var spännande och lite busigt.


Tänk att tre små ord -Bra dag igår.- kan ge så mycket inspiration. Tre små ord som förmedlade så mycket lust, glädje och nöjdhet. Bra dag igår.


Inga kommentarer: