torsdag 15 juli 2010

Vad har vi politiker till?






















Har du liksom jag funderat över:
  • Varför finns det politiker?
  • Varför har vi allmänna val?
  • Vilket ansvar har jag som medborgare i en demokrati?
  • Vad ska vi ha politiken/demokratin till?
Dessa frågor leder också vidare till vad som är en politikers uppgift och roll. Jag kandiderar till kommunfullmäktige och då är det naturligt att jag riktar in mig på lokalpolitikerns uppgift och roll.

Jag läste i "Demokrati och ledarskap" av bl a Olof Petersson om ledarskapets paradox. Å ena sidan ska politikern vara lyhörd och följa folkmeningen. Å andra sidan finns kravet på självständighet och aktiv opinionsbildning; en duglig politiker vågar ta upp obehagliga frågor och förklara sitt impopulära ställningstagande. Demokratin bygger på idén att båda dessa krav går att förena. Det demokratiska ledarskapet förutsätter en alldeles speciell växelverkan mellan valda och väljare.















Troligen är det väl inte så många som i grunden ifrågasätter att vi har demokrati. Det är kanske snarare HUR demokratin fungerar och hur företrädarna för politiken fungerar?

Men vad är då mitt ansvar som medborgare i en demokrati?
Det är lätt att ta demokratin för givet. Det är också lätt att ta den ordning i samhället - eller spelreglerna - som vi människor genom många år har byggt upp, för given. 200 år av fred har säkert påverkat oss i detta.

I Maktutredningens medborgarundersökning ställdes frågan om vad man ansåg vara viktigt för att vara en god medborgare. Det allra viktigaste ansågs vara att bilda sig en egen uppfattning. Det fanns två huvudlinjer i svaren. Det ena handlade om att följa regler och det andra om att vara delaktig och skapa regler, att själv delta och vara aktiv för att påverka samhället.

Som förälder har jag ett ansvar att lära ut och vägleda i dom demokratiska spelreglerna.

Det blir många frågor och funderingar. En del får svar och andra inte. Å andra sidan finns det många trådar att dra vidare i...en annan dag. Till dess vill jag dela med mig av en krönika: Ge dom unga kraft.

Använd din demokratiska rättighet och rösta den 19 september!

"Denna den demokratiska socialismens idéer har tagits i arv från tidigare generationer, de har omformats av gjorda erfarenheter och de utgör drivkraften i dagens och morgondagens politiska strävanden. Sina djupaste rötter har socialdemokratin i övertygelsen om alla människors lika värde och varje människas okränkbarhet."




Inga kommentarer: