
torsdag 6 oktober 2011
Vad skulle Fantomen ha gjort?

onsdag 24 augusti 2011
demokratiska värden

måndag 18 juli 2011
Förlåtelse och försoning

tisdag 21 juni 2011
Gör Om - Gör Rätt

måndag 6 juni 2011
NYSTART för Oskarshamns församling

Det gör skillnad med en socialdemokratisk politik i Svenska Kyrkan. En socialdemokratisk politik som är lyhörd för medarbetarna.
Vi socialdemokrater vill ha en kyrka där ALLA ska känna sig välkomna – oavsett i vilket skede i livet man vill komma till kyrkans gemenskap. Det är därför viktigt att det finns verksamheter, som kan möta människors olika behov. Både i kyrkan och i samhället i övrigt. Kyrkan är ingen isolerad värld. Kyrkan är en del av samhället. De kristna värderingarna om människors lika värde och livets okränkbarhet är grundläggande förhållningssätt människor emellan. Kyrkans medarbetare behöver finnas med i de sammanhang där människor befinner sig, likväl som verksamheten ska bedrivas i kyrkans egna lokaler för att ge en fristad från bruset utanför.
Speciellt i en tid när kyrkan inte längre har den självklara roll den en gång hade är det extra viktigt att möta människor där de befinner sig. En svensk folkkyrka, som finns där människor finns och med den kristna grundsynen förmedlar ett förhållningssätt oss människor emellan.
Samhället har förändrats. Tidigare givna auktoriteter har inte självklart människors respekt. Respekt eller förtroende är något som växer fram. När människor känner sig respekterade så vill de också vara med i gemenskapen. Det är därför oerhört viktigt i dagens samhälle att företrädare för Svenska Kyrkan är genuina. För det handlar inte bara om att förmedla det kristna budskapet, utan i allt det vi gör också vara kristna. Idag talas en hel del om ”relationsmarknadsföring” när det gäller att kunna ”sälja” en vara eller en tjänst. I de sammanhangen är förtroendet för den person som förmedlar eller rekommenderar varan/tjänsten mer värt än vad som i t ex en annons skrivs om varan.
Vi socialdemokrater var inte med i Oskarshamns församlings styrande organ under förra mandatperioden. Nu finns vi sedan 2009 åter med i detta arbete. Det är nu tre kyrkoherdar och andra församlingsmedarbetare som har fått sluta/slutat sina anställningar. Det har inte varit helt smärtfritt. Det finns en uppenbar risk att Oskarshamns församling riskerar att tappa människors förtroende. Låt oss då påminna om att kyrkan är till för alla, inte bara några.
En församling är beroende av att dess medarbetare känner glädje i att förkunna det kristna budskapet i stort och i smått, vet vad som är församlingens uppgift, att det finns en tydlighet i organisationen, klara spelregler mellan politiker och medarbetare samt tydliga spelregler mellan medarbetarna.
Utifrån våra erfarenheter vill vi lägga fram ett förslag till NYSTART för Oskarshamns församling:
- Var och en av de medarbetare som så önskar ska erbjudas enskilt stöd i den omfattningen som ”klimatundersökningen” har pekat på. Stödet kan t ex ges via Sensia eller St Lukas.
- Oskarshamns församling ska ta hjälp av professionell rekrytering inför anställning av ny kyrkoherde, bl a för framtagande av kravspecifikation och rekrytering.
- Oskarshamns församlings medarbetare ska via ex vis St Lukas teamutveckling arbeta fram gemensamma spelregler, förbereda inför rekrytering av ny kyrkoherde, arbeta fram en gemensam vision och verksamhetsplan för församlingens arbete. Befattningsbeskrivningar kan vara en del i detta arbete, för att skapa en tydlighet.
- Gemensamma och tydliga spelregler mellan politiker och församlingens medarbetare ska arbetas fram med professionell hjälp.
- Oskarshamns församling har ett ansvar för hela församlingen. Ett oerhört högt prioriterat område är BARN och UNGDOMAR samt deras föräldrar. Det handlar om att fortsätta det goda förtroendeskapande arbete som under många har funnits i församlingen och gärna genom ett ekumeniskt samarbete.
lördag 4 juni 2011
Ibland får man gå på magkänslan....

"Det finns en sorts nödvändig galenskap att tro att just du kan förändra världen. En galenskap som gränsar till genialitet och som samtidigt är det enklaste vardagsklokhet: Du kan det, och du gör det tillsammans med andra." (Bernt Rosengren)
söndag 29 maj 2011
Våga Vara Vuxen
lördag 28 maj 2011
Syndabocksfenomenet

SYNDABOCKAR och ”whistleblowers” handlar om mobbning, kränkande särbehandling och syndabocksfenomen. De flesta fall av mobbning har sin upptakt i vanskötta konflikter. Motsättningar har efter hand personifierats och till sist hägrar den enkla lösningen att göra sig av med en besvärlig person. Nu far båda sidor illa och situationen skapar upplevelser som inte går att reglera via föreskrifter eller lagar.
Utstötningen har ofta även sitt upphov i en outtalad kritik gentemot en person. Rätt och fel, sant och falskt eller bra och dåligt är irrelevanta i dessa sammanhang. ”Offer” kan berätta hur de motarbetats, trakasserats, åsidosatts och inte fått gehör för sina idéer. Vederbörande får aldrig någon anständig feedback utan försätts i en position där hon inte ges tillfälle att korrigera sitt beteende, vilket på sikt leder till samarbetsproblem.
Problem försvinner inte av sig själv - vi behöver se att vi själva kan vara en del av lösningen!
lördag 21 maj 2011
Delaktighet och inflytande i Oskarshamns församling

Måndagen den 16 maj var med på kyrkofullmäktige i Oskarshamns församling. Kyrkofullmäktige är enligt kyrkoordningen församlingens högst beslutande organ. I Oskarshamn sammanträder kyrkofullmäktige 2 gånger per år. Det säger sig självt att som folkvald kyrkopolitiker har du inte så stor insyn i det som händer i kyrkopolitiken. Besluten fattas i respektive nämnder, kyrkoråd och arbetsutskott/personalutskott. Socialdemokraterna är sedan 2009 tillbaka i kyrkopolitiken med 6 av 25 ledamöter i kyrkofullmäktige.
Inom Oskarshamns församling, liksom i många andra församlingar, görs så otroligt mycket bra verksamhet för barn, unga, familjer, vuxna och äldre. Oskarshamns församling bedriver t ex Sjukhuskyrkan med personal på plats på sjukhuset vissa tider. För många människor är kyrkan viktig genom hela livet. För andra människor är kyrkan viktig vid speciella tillfällen.
Delaktighet och inflytande
Ett av de viktigaste folkhälsopolitiska målen i Sverige är "Delaktighet och inflytande i samhället". Det gäller även den idella sektorn. Delaktighet är en av de mest grundläggande förutsättningar för folkhälsan. Brist på inflytande och möjligheter att påverka den egna livssituationen har ett starkt samband med hälsa. I ett demokratiskt samhälle tillerkänns alla människor lika värde med jämlika möjligheter att vara delaktiga och ha inflytande. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Ungdomarnas skrivelse
En av punkterna på måndagens kyrkofullmäktige var en skrivelse från en ny församlingsmedlem. I skrivelsen tar församlingsmedlemmen dels upp frågan om fd kyrkoherden och omständigheterna kring kyrkorådets agerande i samband med att han slutade. Den andra delen i skrivelsen handlar om det engagemang bland både unga och övriga som detta har skapat. Detta engagemang resulterade bl a i en namninsamling som på relativt kort tid samlade 253 namnunderskrifter för att behålla kyrkoherden.
Senaste kyrkovalet röstade ungefär 500 församlingsmedlemmar. Om man ställer detta i relation till 253 namnunderskrifter och engagemanget i olika protestmöten från framförallt ungdomarna, så menar jag att vi måste ta detta engagemang på allvar och föra en dialog med ungdomarna. Det går inte bara att försöka nonchalera denna skrivelse. Varje människa som vill föra ett samtal med de folkvalda politikerna oavsett i vilken form ska givetvis få göra detta. Det är vår grundläggande demokratisyn. Det är det fundament som vårt samhälle bygger på. Att föra det demokratiska samtalet.
Nystart
Det finns många andra dimensioner i det här; en personalgrupp som behöver återhämtning och en NYSTART (se tidigare anteckning NYSTART för Oskarshamns församling), oklarheter kring fd kyrkoherdens uppsägning och kyrkorådets hanterande av den frågan och om utköp av tidigare kyrkoherdar.
För mig som socialdemokrat är det viktigt att lyssna till församlingsborna och framförallt de unga. Det är dom som är framtiden. Det är dom vi ska vägleda och inge hopp i. Vad ska ungdomar få för bild av vuxenvärlden och framtiden, om vi förnekar dom möjligheten att deltaga i det demokratiska samtalet.
Som kyrkopolitiker har vi ansvar både för personalen och för verksamheten. Personalens välbefinnande är en förutsättning för en bra verksamhet, speciellt i en verksamhet som så starkt bygger på relationer, förtroende/tillit, autencitet.
Ungdomarnas engagemang
Jag har fått frågan hur kyrkofullmäktiges beslut ska tolkas. En skrivelse har kommit in och den ska beredas. Skrivelsen är ställd till kyrkofullmäktige, men ska beredas av kyrkorådet. Det är det kyrkofullmäktiges beslut handlar om.
Jag har full förståelse för att ungdomar och även andra engagerar sig och t o m samlar in namn för att få behålla fd kyrkoherden. De har ju inte den information som kyrkorådet säger sig ha, men som de har belagt sig med sekretess. Detta engagemang kan man tolka på olika sätt. Det kan vara ett sätt att sörja. Ge uttryck för frustration, ilska, maktlöshet. Det här är inget otrevligt sätt att agera på. Det är en demokratisk rättighet. Och det ska behandlas med respekt. Varje människas åsikt ska behandlas med respekt. Varje människa har en röst. Vi socialdemokrater bör aldrig hamna i den situationen att vi tillmäter vissa människor mer värde än andra. Allas människors lika värde bör förbli vår grundläggande ideologi.
Det som visade sig vid senaste kyrkofullmäktige var att ledamöterna i kyrkofullmäktige inte har samma information som kyrkorådets ledamöter. Det ledande partiet Alternativet var splittrat i frågan. Jag skulle önska att kyrkorådets ordförande Rose-Marie Probelius-Seger lyssnar på kyrkofullmäktige och sina egna partikamrater, däribland kyrkofullmäktiges ordförande Christer Brorsson.
Jag lovar att kämpa för
- att alla ska få uttrycka sin åsikt om Oskarshamns församling!
- att lyssna och samtala med ungdomarna för att höra hur de vill utveckla verksamheten.
- att ungdomarnas skrivelse verkligen tas på allvar och behandlas med respekt av kyrkofullmäktige.
lördag 14 maj 2011
Unga whistleblowers

är ett ursprungligen engelskt begrepp för en person som påkallar, oftast genom massmedia, uppmärksamhet om korruption eller andra oegentligheter, och som i vissa fall löper risk att drabbas av negativa konsekvenser för detta. Straff kan vara att åtalas för förtal eller - om beskyllningen är riktad mot den egna arbetsgivaren - att bli avskedad eller omplacerad.
Whistleblowers är sällan populära. Dom finns för att tala om något viktigt för oss andra, men är inte riktigt accepterade. Kommer någon någonsin att få veta vad som fick kyrkorådet att agera?

onsdag 11 maj 2011
Du styr ditt liv


torsdag 5 maj 2011
Oskarshamn är Oskarshamn!

"Det handlar bara om en hundring i medlemskap, närvara på några möten, så sitter du snart med och bestämmer stans öde. Både spännande och kul och inte särskilt betungande. Ska man förtjäna sig rätten att gnälla så får man faktiskt försöka själv också att göra skillnad".
fredag 29 april 2011
Första maj 2011
Moderaterna har fått visa sin politik nu. Dom är på mycket god väg att genomföra det samhälle de vill ha - ett samhälle där de rika blir rikare och de fattigare blir fattigare. Ett samhälle med stora klasskillnader - och en medelklass som har det ganska bra. En medelklass som lockas med skattesänkningar.
I moderaternas Sverige ska det se ut som att den som inte "lyckas" har sig själv att skylla. I moderaternas Sverige ska den välmående medelklassen inte vilja bidra till att de fattiga, "som har sig själv att skylla", ska få det bättre.
Vägvalet är tydligt. Det står mellan en privatiserad välfärd för de som har råd eller en gemensamt finansierad välfärd för alla. Välfärd handlar om att "färdas väl genom livet". Livet går i vågor. Ibland är du stark och klarar dig själv och ibland behöver du mer hjälp.
Barn och ungdomar behöver veta och känna att de har en framtidstro, en optimism inför framtiden. De behöver känna tillit till vuxenvärlden, ett hopp om en framtid för alla. Därför är det oerhört viktigt att barnomsorgen är av god kvalitet liksom skolan. Om vi sviker barnen och ungdomarna - varför skulle de då vilja ta över och bygga vidare på vårt land? Om vi inte ger barn och ungdomar möjlighet till framtidstro - vem ska då vilja utbilda sig till lärare, förskollärare, vårdbitråde, polis eller leda företag?
Demonstrera första maj för ett land med plats för alla!
lördag 16 april 2011
nystart.nu
"Socialdemokratin söker inte makten för maktens egen skull. Vi söker makten för att förändra samhället. Vår övertygelse är att människor gemensamt kan bygga ett samhälle för morgondagen som är bättre än det vi har idag."Omstart för socialdemokratin. Socialdemokraternas kriskommission.
tisdag 12 april 2011
Vissa dagar...
fredag 8 april 2011
Vad är kunskap?

Demokratins överlägsenhet, brukar det sägas, är att vara ett styrelsesystem som ständigt kan reformera och förnya sig själv. Demokratin blir aldrig färdigbyggd, utan varje samhälle och varje generation måste ta ställning till hur folkstyrelsen ska vara organiserad.
Martin Buber, filosof: JAG <--------> DUFör att ett jämlikt möte ska kunna ske måste det finnas två individer av lika värde, två åtskilda subjekt. Buber har ett dialogiskt perspektiv: att bjuda in den andre såsom han/hon är och själv vara villig till dialog och närvaro.
måndag 4 april 2011
I Juholtsvik....


onsdag 23 mars 2011
Det kom ett brev..

lördag 19 mars 2011
skadeskjuten

Det är klart att jag liksom alla människor har grundläggande värderingar. Det en akademisk utbildning kan ge mig utöver mitt ursprung och mina livserfarenheter är att se saker och ting ur fler än ett perspektiv. Framförallt att skilja på vad som är profession och vad som är politik.
söndag 13 mars 2011
kristen arbetsmiljö

Vad är det som gör att Svenska kyrkan köper ut människor från sin organisation? Vad är det som gör att man inte lever som man lär?
Det blir en sådan mental kullerbytta för mig. Kyrkan som med det kristna budskapet ska vara den som är vägledare och förebild för oss...och så fungerar inte de mellanmänskliga relationerna inom kyrkan?!
Är det som en kyrkans man jag samtalade med sa; "man ska inte var rädd för ilskan. Den finns där, men det gäller att att lära sig att uttrycka sig och att inte vara rädd för ilskan". Har även kyrkan svårt att hantera konflikter?
Det som har varit har varit...
Det som har varit i Oskarshamns församling har varit. Nu gäller det att ta nästa steg. Det är nu den tredje kyrkeherden som enligt kyrkorådet inte har passat församlingen.
Oskarshamns kyrkoråd behöver ställa sig frågan om det är något i organisationen som behöver förändras. Kanske ska någon annan än kyrkoherden vara arbetsledare för administrativ personal. Kanske ska kyrkoherden enbart vara församlingens andliga ledare.
Det är viktigt att personalen får en omstart efter en sådan här kris. Församlingens medlemmar behöver få en handfast plan för församlingens fortsatta arbete. Hur återskapas förtroendet? Hur tas ungdomarnas engagemang tillvara? Man får inte heller glömma att det finns en människa kvar i den kyrkoherde som man väljer att bryta anställningsavtalet med - oavsett vad som har hänt så är vi alla människor.
Styrningen av kyrkan
Ledning och kommunikation är viktigt. Hur kommunicerar vi med varandra? Hur kommunicerar vi ut budskapet? Det handlar om ledarskap. Ska kyrkan över huvud taget styras av politiska partiers representanter? En del av oss är knappt delaktiga i församlingens arbete. Det mest logiska vore att de aktiva medlemmarna själva styr sin egen organisation. Detta är bara en kvarleva från tiden som statskyrka.
Kyrkorådets framtid
Jag anser att Oskarshamns kyrkoråd ska fundera över sitt eget ansvar. Flera av ledamöterna har funnits med under de tre senaste kyrkoherdarna, som enligt kyrkorådet inte har passat som kyrkoherdar.
Alla engagerade medarbetare
Det finns så många kompetenta medarbetare i Oskarshamns församling. Alla med sina gåvor. Det är en glädje att få vara delaktig i detta då och då. Det lag som finns behöver nu få allt stöd att fortsätta sitt arbete.
lördag 12 mars 2011
Berg- och dalbana

Det ligger tyvärr i politikens mekanism att det ska vara konflikt. Men kan man bygga ett engagemang på hat? Nää. Frustration? Ja. Frustrerad blir man väl när man inte har kanaler för sina tankar och idéer.
Jag undrar också hur dom ungdomarna känner sig som inte förstår vad kyrkorådet i Oskarshamns församling håller på med. När ungdomarna, enligt Nyheternas artikel, säger att de kommer att sluta om kyrkoherden försvinner då svarar kyrkorådets ordförande lamt; "Det vore oerhört tråkigt". Vi kan inte behandla ungdomar på detta sätt. Hur ska vi kunna skapa ett samhälle där vi känner tillit till varandra, där ungdomar känner tillit och framtidstro, om vuxenvärlden sviker? Det är dags att skilja kyrkan från politiker. Låt svenska kyrkan styras av de som är engagerade inom kyrkan och som vill missionera om kristendomen.
Den stora höjdpunkten den här veckan var när oskarshamnaren, riksdagsmannen, tjänstledige lokalreportern, distriktsordförande för s i Kalmar län Håkan Juholt blev föreslagen av valberedningen som partiledare för socialdemokraterna. Oj, oj, oj, känns fortfarande lite overkligt, men vilken glädje. Håkan brinner för det han gör. Det kommer att bli bra det här!
Brinner gör det tyvärr också i Japan, Fukushima. Det händer så mycket i världen runt omkring oss. Så mycket som kan vara svårt att ta till sig. Då är det tacksamt att ha en egen trygg hamn att få landa in i och hämta nya krafter.
lördag 26 februari 2011
Att vilja varandras väl

onsdag 23 februari 2011
Vad är solidariet?

måndag 21 februari 2011
Å vad är nästa steg?
onsdag 16 februari 2011
En vanlig dag

söndag 13 februari 2011
Alla hjärtans dag
